Opret forbindelse til WMS/WFS i QGIS

Alle Orbi Insight GIS kunder har en GeoServer, som udstiller deres data i form af WMS og WFS services.

WMS/WFS servicen består af URL'en til GeoServeren, efterfulgt af hhv. /wms eller /wfs, fx:
  1. https://korsbaekgs.orbiconinformatik.dk/geoserver/wms
  2. https://korsbaekgs.orbiconinformatik.dk/geoserver/wfs

Forbindelse til en WMS eller en WFS service i QGIS, kan oprettes på følgende måde:

WMS (billede med sybologi - ingen attributter)

En WMS forbindelse kan oprettes enten via QGIS browser, hvor man ved at højreklikke på "WMS/WMTS" kan vælge "New Connection":

Eller via "Data Source Manager" fra hovedmenuen:

I "Data Source Manager" skal du klikke på "New" for at åbne dialogen til oprettelse af en kilde til forbindelsen. Udfyld navn (valgfri tekst) og URL til Geoserver/wms. Klik på herefter på "OK":

Hermed er der blevet oprettet en kilde til at forbinde til WMS'en - klik på "Connect" for at forbinde:

Når forbindelsen er oprettet, vises de tilgængelige WMS lag fra GeoServeren i "Data Source Manageren". Man kan søge efter et specifikt lag i søgefeltet for oven.
Markér det lag, som du ønsker at indlæse i QGIS og klik på "Add":

Herved indlæses laget, med dets tilkoblede symbologi, i QGIS:

WFS (objekter (punkter, linjer eller polygoner) med attributter - ingen symbologi)

En WFS forbindelse kan oprettes enten via. QGIS browser, ved at højreklikke på "WFS/OGC API - Features" og vælge "New Connection":

Eller via "Data Source Manager" fra hovedmenuen, ved at vælge fanen "WFS/OGC API - Features" og her oprette en ny forbindelse ved at klikke på "New":

Udfyld navn (valgfri tekst) og URL i dialogen som åbner op. Vælg enten version 1.0 eller 1.1 under WFS Options.
Klik på herefter på "OK":

Hermed er der blevet oprettet en kilde til forbindelse til WFS'en. Klik på "Connect" for at forbinde til og se de tilgængelige lag i GeoServeren. Man kan søge efter et specifikt lag i søgefeltet for oven.

Markér det lag du ønsker at indlæse i QGIS og klik på "Add":

Herved indlæses laget i QGIS, hvor du har adgang til både det geometriske objekter og deres attributter: